
"De vraag is of de huidige inrichting van afdelingen houdbaar is"
IDG presenteert Business Insights.
Vandaag een interview met Paul Manuel, Co-founder van Dept. Welke trends rondom Digitale Transitie ziet hij opkomen, op welke ontwikkelingen kan IT nog grote stappen maken en meer...

"De vraag is of de huidige inrichting van afdelingen houdbaar is"
Vandaag een interview met Paul Manuel, Co-founder van Dept. Welke trends rondom Digitale Transitie ziet hij opkomen, op welke ontwikkelingen kan IT nog grote stappen maken en meer...
Paul Manuel is Co-founder van Dept, een internationaal netwerk van leading digital agencies. Vanuit kantoren in Europa en de US combineren 500 van de meest getalenteerde en ervaren mensen in onze industrie creativiteit, technologie en data voor digitale oplossingen die merken helpen te groeien en ons leven makkelijker maken.
Dept heeft als groep een one-stop-shop-strategie gekozen waarbij creativiteit, tech en data-driven bij elkaar komen. Welke trends rondom Digitale Transitie zien jullie opkomen?
Digitale transitie is inmiddels bij heel veel bedrijven ingezet en dat is natuurlijk goed. Maar de gemiddelde snelheid waarmee bedrijven zijn gewend te opereren is - als het gaat om digitale transitie - niet snel genoeg. Een blik van buitenaf zorgt dat je verder durft te kijken dan je bestaande dienstverlening. Daarbij verbaas ik mij er nog steeds over dat er zo weinig vanuit de klant wordt gedacht. Dat kan alleen als je over afzonderlijke afdelingen heen kijkt. Van de customer service tot de sales afdeling, van campagnes tot je website. En heb je dit allemaal voor elkaar, dan moet je het ook nog intern weten te organiseren. Snelheid, digitale dienstverlening en, al klinkt het als een open deur, klanten centraal zetten. Maar het zijn de drie moeilijkste dingen voor bedrijven op dit moment als het gaat om digitale transformatie.
Waar tot voor kort Digital een onderdeel was belegd bij IT of Marketing, zie je hedendaags dat binnen de board Digitale Transitie hoog op de agenda staat. Wat is de functie van het MT binnen Dept rondom Digitale Transitie?
Zoals gezegd zit digitaal dicht tegen de kern van bedrijven aan. Het kan dus niet anders meer dan dat het MT meedenkt en - bijna nog het belangrijkste - de organisatie zo inricht dat er ook echt snelheid kan worden gemaakt. Daarvoor heb je de juiste mensen en teams nodig. Maar ook een overkoepelende visie én de lef te tonen om daadwerkelijk de klant voorop te zetten. Dit gaat alleen vliegen met volledig support van het gehele MT en dus niet alleen bij de CMO, CDO of CIO.
Veel van de werkwijzen binnen bedrijven zijn ontstaat op IT afdelingen. (Scrum, agile etc). Wat kunnen we verwachten de komende jaren?
De vraag is of de huidige inrichting van afdelingen houdbaar is. Het is niet voor niets dat er steeds meer afdeling overstijgende digitale teams ontstaan. Marketing, product owners en IT moeten samen aan de slag. Ik denk dat bedrijven zich veel meer rondom de klant en het digitale kanaal gaan organiseren. Omdat hier de meeste impact wordt gemaakt. Het is eigenlijk hoe wij Dept hebben ingericht. Als netwerk van specialistische online bureaus met 500 specialisten die niet alleen samen denken maar vooral ook doen. Door korte sprints, continue doorontwikkeling, waarbij voor elk project de beste mensen in wisselende teams bij elkaar komen. Of je het nu scrum of agile noemt; het gaat er vooral om dat ik geloof dat echte magic ontstaat als creatie, techniek, data en media specialisten samen aan de slag gaan.
Eindgebruikers zijn veel beter vooraf geïnformeerd voor het aangaan van een samenwerking, hoe spelen jullie hier op in vanuit Dept?
De kennis en inzicht aan klantzijde neemt snel toe. Zo hoort het ook te zijn. Ik geloof dat de kwaliteit van projectteams uiteindelijk de kwaliteit en de snelheid van de oplossingen bepaalt. Deze teams zijn vaak een combinatie van interne mensen, freelancers en bureaus. Deze samenwerking moet gaan vanuit vertrouwen, met zoveel mogelijk onderlingen kennisuitwisseling. Daarbij is het betrekken van eindgebruikers, iets wat wij user involved design noemen super belangrijk. Klanten echt betrekken als het gaat om research, testen en analytics en data binnen je projecten. Alleen op die manier kun je alles inrichten op kwaliteit en snelheid.
Op welke ontwikkelingen kan IT nog grote stappen maken? (denk aan Cloud, Mobile, Complience, Security, Code Designing etc)
Het is wat wij service design noemen. Van scratch beginnen en je gehele organisatie zo inrichten dat de klant centraal staat, met een blik naar buiten. Het is iets wat simpel klinkt maar ontzettend ingewikkeld is. Vooral voor de IT afdeling die van oudsher nogal intern gericht is. Maar als je het echt voor elkaar krijgt; denk aan de Coolblue en Netflixen van deze wereld, dan kan de IT afdeling wonderen verrichten als het gaat om klanten echt blij maken.
Meer weten? Kijk op www.deptagency.com
Reageer
Preview