
Is Box een blijvertje of prooi?
Het alweer tien jaar oude cloudstorage bedrijf zet vol in op een platformtactiek. CxO hoorde het aan in San Francisco.
Het alweer tien jaar oude cloudstorage bedrijf zet vol in op een platformtactiek. CxO hoorde het aan in San Francisco.

Is Box een blijvertje of prooi?
Het alweer tien jaar oude cloudstorage bedrijf zet vol in op een platformtactiek. CxO hoorde het aan in San Francisco.
Tijdens de tweede editie van het jaarlijkse Box Dev deed ceo Aaron Levie (30) uit de doeken hoe zijn bedrijf van een serviceverlener in data-opslag en -collaboratie wil uitgroeien tot een platform waar bedrijven hun eigen cloudservices kunnen bouwen. Box moet een ecosysteem worden, liefst vergelijkbaar met wat Microsoft met PC's deed en Apple met de iPhone.
Het is een plan dat móet gaan werken, omdat Box sinds een beursgang in januari een kwart van zijn koerswaarde heeft ingeleverd. Het al tien jaar oude bedrijf, dat alleen nog maar rode cijfers schreef, hunkert naar winstgevendheid. Sterker nog, tot aan vorig jaar liepen verliezen zelfs continu op, van 50 miljoen dollar in 2011 tot ruim 160 miljoen dollar in 2013. In het afgelopen jaar stagneerde het oplopend verlies eindelijk enigszins tot 167 miljoen dollar, mede dankzij een omzetgroei van 80% tot 216 miljoen dollar.
Broos
Dat zo'n opleving Box-beleggers niet erg snel sust, bleek anderhalve maand geleden wel toen meevallende eerste kwartaalresultaten toch voor een koersval van liefst 8% zorgden. Zij willen meer vuurwerk zien van het bedrijf, dat op de beurs 175 miljoen dollar en bij private investeerders 500 miljoen dollar ophaalde. De omzetprognose die Box voor dit jaar raamt, met een groei van 30%, beurde de belegger ook allerminst op.
Als het plan niet werkt, dan is het zeer de vraag of Box als een zelfstandig bedrijf overleeft. De banen van zo'n 1200 medewerkers staan in dat geval op de tocht, afwachtend wat een eventuele overnamepartij met het bedrijf van plan is. Dat zou bijvoorbeeld IBM kunnen zijn, een van de techgiganten die inmiddels evenals Box met fermheid de cloud omarmen.
Allround platform
Box' voorsprong op concurrenten als Microsofts Onedrive, Amazon Cloud Drive, Google Drive, Adobes Document Cloud en Dropbox is dat het nagenoeg alles kan bieden dat corporate bedrijven nodig hebben. Of het nu gaat om het opslaan en delen van röntgenfoto's, documenten, video's, plaatjes, financiële verslagen of marketingbrochures. Met die gevarieerde inzetbaarheid, bovenop al het geld dat Box gespendeerd heeft aan security en compliance, vormt het in theorie de perfecte partner voor zowel de grootzakelijke wereld als het MKB. En die voorsprong probeert het gestaag uit te bouwen, door zoveel mogelijk te integreren met nieuwe niche dienstverleners zoals Roambi of Showpad.
Ook op CXO:ING: 'Wij zijn een technologiebedrijf' |
Een zorgverlener kan patiënten nu bijvoorbeeld binnen Box documenten laten tekenen en retourneren, een bank kan het gebruiken voor een nieuwe app voor leningen, een filmmaker kan zijn laatste werk met klanten delen, terwijl een uitgever met Box content naar 10 miljoen studenten op hetzelfde tijdstip kan versturen. Emailadressen, namen en gebruikersdata zijn eveneens binnen de Box-omgeving inzichtelijk. Wie meer maatwerk wil, kan gebruik maken van de open source code van Box. Levie claimt dat het laatste ook al uitgebreid gebeurt: in 2 jaar tijd is de hoeveelheid maandelijkse content API calls van klanten verdubbeld, terwijl het aantal API calls van derden in een jaar tijd verviervoudigd is naar 4,5 miljard per maand.
Immelt
Op papier klopt het strijdplan van Box, nu moet in de praktijk nog blijken of genoeg grote internationale bedrijven daar ook zo over denken. Levie refereerde daarom graag meerdere malen aan Jeffrey Immelt, de CEO van General Electric. Hij staat volgens de medeoprichter van Box voor een nieuwe generatie CEO's die zich hoogstpersoonlijk sterk maken voor het creëren van 'the digital enterprise'.
Immelt viel dit jaar voor het verhaal dat Levie gisteren verkondigde, over bedrijven die de slag dreigen te missen omdat ze niet op eigen houtje in kunnen spelen op de veranderingen die startups als Slack, Uber en Snapchat teweeg brengen. Om heel snel diensten aan elkaar te koppelen, nieuwe verdienmodellen uit te rollen en omnichannel en on-demand ervaringen te bieden, is het platform van Box nodig.
40 miljoen voor developers
De investeerders weten evengoed dat het nu erop of eronder is. Box heeft 45.000 betalende klanten, waarvan voor de helft uit de Fortune 500, maar dat is bij lange na niet voldoende om winstgevend te zijn. Bessemer Ventures en Emergence Capital Partners hebben nog eens 40 miljoen dollar apart gelegd voor ontwikkelaars die voor Box nieuwe applicaties gaan bouwen.
Met de 330 miljoen dollar die Box nog in zijn oorlogskas heeft, zal het hoogstwaarschijnlijk nog meer acquisities plegen, bovenop recente aankopen zoals security startup Subspace en 3D-rendering specialist Verold.
Reageer
Preview