Een paar jaar geleden had ik het genoegen om een voordracht van Tyler Brûlé bij te wonen. De uitgever van Monocle en oprichter van Wallpaper wijdde enthousiast uit over de staat van de journalistiek, zijn stokpaardje. Totdat iemand zijn betoog onderbrak en hem 'out of the blue' vroeg wat hij van de iPad vond en waarom Monocle nog geen iPad-versie in de appstore had. We lezen en schrijven 2012, de iPad is net begonnen aan zijn steile klim naar de top van de Kerstcadeaulijsten. Brûlé keek de man enigszins geïrriteerd aan en antwoordde gedecideerd "Guys, it's just a device."
Bedrijven gooiden zich de laatste jaren vol overgave op die 'device', alsof het de volgende 'Second Life' was. "Nog geen eigen app? Ge meent dat toch niet!" Ook in de magazinewereld was er een stormloop naar de App Store, jammer genoeg eenzijdig vanuit de uitgevers, want de klanten bleven weg. De eerste edities van Wired en Time Magazine op iPad kregen nog een pak nieuwsgierige lezers, gelokt door de gratis te downloaden app. Maar bij het verschijnen van elke nieuwe editie werden de lezers gedecimeerd. Weekblad Humo haalde vorig jaar gemiddeld minder dan 100 downloads per week, je vraagt je af waarom ze dit jaar nog de moeite deden om een nieuwe app te ontwikkelen.
Don't believe the hype
Eenmaal je voorbij de door Steve Jobs gecreëerde hype zaken nuchter bekijkt, is het niet verwonderlijk dat de magazines in de App Store en Google Play geen succes zijn.
Dave Pilcher noemt zichzelf een print evangelist en magazine addict. "Toen een aantal jaren geledende iPad gelanceerd werd, schoten talloze magazine-uitgevers in een kramp. Omdat ze een teloorgang van hun printmagazines op zich af zagen komen, sprongen ze op het digitale publishing cruise schip, ondanks de torpedo's, volle kracht vooruit. Want zeg nu zelf: als Apple zegt dat iets de wereld gaat veranderen, wie spreekt hen dan tegen? Anno 2014 blijft er van dat toekomstperspectief niet veel meer overeind. Apple's Newsstand en Google's variant Google Play blijken toch niet het ultieme distributiekanaal als voorspeld.
PressPad's Wojtek Szywalski in Talking New Media: "Velen beweren dat de App Store overbevolkt is, anderen dat het een Walmart van het digitale tijdperk geworden is. Of het nu waar is of niet: feit blijft dat sales via de App Store minder en minder effectief zijn omdat app stores niet ontworpen zijn als marketing instrumenten."
De manier waarop iOS evolueerde, laat uitschijnen dat het idee van een goed functionerende Newsstand voorgoed verlaten wordt. Om verschillende covers te kunnen zien, moet je een soort van app in een app-proces doorlopen. Wie heeft daar nog voordeel bij? De lezer alleszins niet.
Het leidde zelfs de ondergang in van The Magazine, voorheen hét uithangbord voor digitaal publishing succes. In december werd de stekker eruit getrokken. Volgens eigen zeggen konden en wilden ze niet meer mee in de door Apple gedicteerde ontwikkeling van apps. Uitgever Glenn Fleishman: "Onze bestaande abonnees vergaten door die ontwikkeling gewoon dat we bestonden!" The Magazine zag het aantal inschrijvingen zakken van 35.000 naar 8.000. Als dat geen zonde van al dat geld is.... Ironisch genoeg was de laatste uitgave een gedrukte, tot stand gekomen na een crowdfundig actie.
Toen plots de centen op waren
Zo komen we bij een ander belangrijk element: de kostprijs van het maken van een online publicatie. In de hoogdagen, nog maar een paar jaar geleden, toen geld nog geen issue was, werden apps gemaakt waar makkelijk 2 maanden aan gewerkt werd, door een aantal personen. En dat los van de content.
De programmatie en dat voor meerdere platforms, maakte dergelijke magazines op termijn onbetaalbaar, zeker gekoppeld aan het aantal downloads. Dat zagen adverteerders ook snel en bleven afwezig of haakten af.
Een aantal bedrijven gooide de handdoek helemaal in de ring en vielen terug op hun website. DutchCowboys gaf bij de lancering van het nieuwe platform al aan dat het stoppen van de apps niet alleen een financiële keuze is. "De nieuwe responsive website van DutchCowboys geeft ook een betere gebruikerservaring dan een app," zei oprichter Henk de Hooge.
Is het digitale magazine dan ten dode opgeschreven? Dat niet, maar misschien moet het lezers en makers wat eenvoudiger gemaakt worden.
Hou het simpel
Onder het motto maak het makkelijk voor je lezers en zorg dat ze een minimum aan inspanningen moeten doen, verlieten veel uitgevers de gesloten ruimte van de appstore en schakelden over naar zogeheten webapps, magazines gemaakt in een browseromgeving. Voor de lezer volstaat het om op een link te klikken om de content te bekijken.
In het zog van deze evolutie ontstonden ook veel platformen om dergelijke magazines te maken en makkelijk cross-device te publiceren.
Zo'n platform is de recent gelanceerde content marketing tool CUSTMZ, die resoluut koos voor het gebruik van web apps en niet voor native apps. Kim Van Vynckt, projectleider bij CUSTMZ: "Web apps bieden tal van voordelen. Gebruikers hoeven het magazine niet te downloaden, je hoeft geen verschillende versies te maken voor verschillende devices, de content is heel eenvoudig nog aan te passen na publicatie en er is geen ellenlange goedkeuringsprocedure nodig. Met CUSTMZ kan je daardoor online dynamische data in je magazine implementeren en uitgevers kunnen alle acties van de gebruikers traceren, wat een schat aan data oplevert."
De toekomst is voor digitale magazines die online omhelzen
We zagen het laatste jaar al een evolutie van magazines die vanuit print omgezet worden naar digitaal, naar digitale magazines die gemaakt werden voor het web en daarbij meer en meer gebruik maken van wat online te bieden heeft. In de toekomst zullen we dus meer magazines krijgen die live data binnen trekken uit andere online applicaties of databases, en zo altijd actueel zijn.
We krijgen nog meer interactiviteit, waarbij je bijvoorbeeld klikt op een foto om vervolgens via een webshop de kleren kan kopen die de persoon op de foto aan heeft. Magazines zullen meer gepersonaliseerd worden, waarbij de content past bij jouw specifieke interesses.
En er komt een grotere focus op conversie. Voor een bedrijf als Belisol is het digitaal magazine (via een web app) hun belangrijkste leadgenerator. Door het tracken van het klikgedrag van de lezers, kunnen ze perfect achterhalen wat en hoe groot hun interesse is, wat voor een heel sterke conversie zorgt. Hetzelfde geldt voor Kluwer Learning, dat een 75% doorklik van het magazine naar het aanbod op hun website haalt, informatie die handig door de sales gebruikt wordt.
Laat het duidelijk zijn, goed toegepast wacht het digitaal magazine nog een mooie toekomst.
Auteur Koen Denolf is digitaal strateeg bij The Fat Lady
Reageer
Preview