
6 grote krachten van Google
De Europese Commissie zet Google met een mogelijke miljardenboete wegens machtsmisbruik onder druk. Hoe komt het dat zijn macht ver reikt?
De Europese Commissie zet Google met een mogelijke miljardenboete wegens machtsmisbruik onder druk. Hoe komt het dat Googles macht nu zo ver reikt?

6 grote krachten van Google
De Europese Commissie zet Google met een mogelijke miljardenboete wegens machtsmisbruik onder druk. Hoe komt het dat Googles macht nu zo ver reikt?
Uit onderzoek blijkt dat Google liefst 90 procent van de Europese digitale zoekmarkt bezit. Dat alleen al kun je beangstigend noemen. Beangstigend omdat het gevaar van machtsmisbruik daarmee groot wordt. Volgens de Europese Commissie is dat het geval: Google zou de eigen diensten en data voortrekken, als het gaat om online shopping, maar ook mapping en hotels.
Dat roept de vraagt op: hoe heeft het ook alweer zo ver kunnen komen? De volgende basiskrachten vertellen het succes van Google.
1. Beste zoekmachine
Herinnert u zich nog de tijd waarin gezocht werd met Altavista, Lycos en Yahoo!? Je kreeg zowel op de homepage als op de zoekresultatenpagina's een belachelijk aantal advertenties te zien. Niet zelden duurde het minuten voordat van de simpelste zoekopdrachten resultaten op het scherm kwamen. Zag je eenmaal de resultaten, dan waren tot overmaat van ramp de eerste rijen resultaten niet altijd even relevant te noemen. Bovendien zaten er wel eens links bij waarmee je een virusje kon oplopen. De zoekterminologie was bovendien niet zo intelligent dat je bijvoorbeeld bepaalde content kon uitsluiten.
Dit veranderde allemaal met Google. Sindsdien krijgen we relevante, snelle en gemakkelijk te scannen zoekresultaten voorgeschoteld. Het gebruikersinface was verbluffend eenvoudig gehouden: niet meer dan een witte pagina en een zoekbalk in het midden. De landingspagina alleen al straalde het concept uit van een specialist die zich niets meer en minder toelegde op het serveren van de meest relevante zoekresultaten. Aan die uitstraling is Google nauwelijks gaan tornen, wetend dat het de basis van zijn succes vormt.
2. Beste verdienmodel, voor iedereen
Google is al jaren overduidelijk de marktleider in search advertising op basis van kosten per klik (CPC). Adverteerders gaan akkoord met het cpc-model van Google, op basis van soms behoorlijk dure zoektermen, omdat ze simpelweg niet anders kunnen: dit is de plek waar ze nu eenmaal hun publiek kunnen vinden en nergens anders. Ze zouden misschien het soms wel op een andere manier wensen, want door de zeer relevante zoekresultaten die Google biedt, is de adverteerder gedwongen om ook reclame te serveren die op een erg relevante wijze aan een zoekterm is gekoppeld. Aan de andere kant: een betere vorm van targeted advertising is er niet in de zoekmachinemarkt. En de consument is er ook bij gebaat.
3. Beste infrastructuur
Het onderhouden van een goede zoekmachine is bepaald geen makkie, maar een zeer extreme sinecure. Het www staat niet alleen synoniem voor het world wide web, maar ook voor het wilde wilde westen. Miljoenen mensen creëren content, webpagina's en url-formats op het moment dat u dit leest. Elk jaar plaatsen bijna 3 miljard mensen zo'n 150 miljard zoekopdrachten in alle wereldtalen op Google.
Die omvang en variëteit heeft Google in de eerste plaats te danken aan het feit dat diens algoritme vanaf het begin superieur was aan die van concurrenten. Maar door de miljarden gebruikers neemt die voorsprong alleen maar verder toe. Grote uitdaging voor Google is het onderhouden van een snel oproepbare database voor die miljarden zoektermen. Alleen al de spellingchecker is gebaseerd op de historie van miljarden en miljarden opdrachten. Op een vergelijkbare wijze wordt een zoekmachine op basis van spraak met de dag intelligenter.
Ook op CXO:Google onverslaanbaar? 9 manieren waarop het wel degelijk gaat wankelen |
Om de zoekrelevantie op basis van de dagelijks miljarden binnengehaalde data te vergroten, werken er bij Google honderden projectteams. Er zijn in het verleden zoekmachines opgezet die bij Google probeerden aan te haken. Ze bleken al snel gedoemd te falen, maar al zou hun algoritme volgens de bezoeker wél degelijk aan de verwachtingen voldoen, dan is het schalen van hun dienst tot de proporties van Google een schier onmogelijke opgave. Alleen Microsoft kan met Bing in potentie dat probleem te lijf gaan.
4. Gratis!
Googles kracht schuilt evengoed in het feit dat de consument nooit hoeft te betalen. Dat is uiteraard de manier om een groot publiek aan je platform te kunnen binden. Of het nu Drive, Voice, Gmail of Picasa is, ze worden allemaal massaal omarmd.
Kanttekening: Googles gratis sociale media, van Buzz, Wave tot Plus, hebben het wel tegen eveneens gratis concurrenten moeten afleggen. En Google stoot zijn hoofd wel eens al het wél een prijs rekent, zoals met Google Glass.
5. Google weet enorm veel van ons
Retailers, adverteerders, ziekenhuizen, wetenschappers, ze kunnen niet zonder de data die Google filtert uit al zijn opgehaalde gegevens. Het vormt ook een van de belangrijkste wegen richting predictieve analytics: wie eens bij de thuisbasis van het bedrijf op bezoek is geweest, heeft misschien wel de grap 'wij kunnen scheidingen voorspellen' gehoord. Het akelige is dat er nog een grote kern van waarheid in schuilt ook.
6. Google heerst op alle type terreinen
In theorie was er voor concurrenten een terrein te winnen als ze eerder dan Google zich hadden gemanifesteerd op het gebied van spraakgestuurd zoeken, of door middel van het zoeken via video's. Voor dat laatste stak Google al snel een stokje door de overname van YouTube.
Op andere terreinen heeft Google ook al enorme, schier niet meer in te halen stappen gemaakt. Zoals bijvoorbeeld het zoeken op een mobiel, dat op veel smartphones de standaard toepassing is omdat Google de maker is van het dominante mobiele besturingssysteem, Android. Compleet oppermachtig kan Google zich echter niet in de laatstgenoemde wereld wanen: zo stoppen investeerders veel geld in Cyanogen, volgens Forbes een toekomstig miljardenbedrijf.
Bovenstaande opsomming is deels tot stand gekomen in samenwerking met de Erasmus University. Googles ogenschijnlijk onaantastbare positie stond recent centraal bij 'The New CFO', een opleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam voor (aanstaande) Nederlandse financieel directeuren die in onze digitaliserende, globaliserende en tegelijkertijd ook lokaler afspelende economie de juiste schaakzetten willen plaatsen.
Reageer
Preview