
Vlamingen blunderen met verkeersbordendatabank
In Vlaanderen was onlangs een relletje rond de verkeersbordendatabank. Verkeersborden moeten nuttiger ingezet worden, maar dat blijkt lastig
Er is de afgelopen maand nogal wat te doen geweest in het Vlaamse parlement over de Verkeersbordendatabank. De bedoeling was de 1,6 miljoen borden langs de Vlaamse wegen efficiënter te gebruiken en waar mogelijk te harmoniseren of zelfs te schrappen. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger.

Vlamingen blunderen met verkeersbordendatabank
Er is de afgelopen maand nogal wat te doen geweest in het Vlaamse parlement over de Verkeersbordendatabank. De bedoeling was de 1,6 miljoen borden langs de Vlaamse wegen efficiënter te gebruiken en waar mogelijk te harmoniseren of zelfs te schrappen. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger.
Volgens een artikel in De Morgen blijft, bijna vier jaar na de oplevering en een kostprijs van 20 miljoen euro, de Verkeersbordendatabank voor de meeste Vlaamse gemeenten een dode mus. Amper 141 van de 308 gemeenten hielden de afgelopen twee jaar de databank up-to-date. De gemeenten vinden de databank op zich wel nuttig, maar noemen het systeem nog altijd complex, hebben er geen tijd voor, hebben computerproblemen of zien er het nut niet van in.
Traditionele overheidsaanpak
Zoals meer bij IT-projecten van de overheid werden de zaken "grondig" aangepakt. Enkele jaren terug toerde door heel Vlaanderen een auto met een speciale camera op zijn dak. Die fotografeerde alle wegen, en vooral: alle verkeersborden langs die wegen.
Online presentaties van de Verkeersdatabank over dataformaten tonen dat het niet enkel over het type bord en locatie gaat. Integendeel, datum van plaatsing, hoogte, fabrikant en tot met type sokkel (sic) worden gevraagd. Dikke online handleidingen van de beheersapplicatie tonen de complexiteit aan.
Het resultaat? Geen besparing dus van 16 tot 20 miljoen euro per jaar door 50% van de borden te verwijderen zoals verwacht door mobiliteitsexpert Joris Willems (PCVO Handel, afdeling Verkeerskunde, Diepenbeek).
Een volle databank voor een paar miljoen euro?
Misschien moeten Vlaamse gezagsdragers stilaan meer "outside of the box" denken. Eilanddenken en de traditionele IT-aanpak hebben afgedaan.
Als een startup zoals VinoVino erin slaagt om op 4 jaar tijd 50 miljoen foto's van wijnetiketten te verzamelen én te herkennen van meer dan 3,5 miljoen wijnen met 10 miljoen besprekingen, dan moet de overheid misschien nadenken over een andere aanpak, met andere (lees: kleinere) budgetten.
Cloud, gamification, software-as-a-service, crowdsourcing en mobiele apps vormen hiervoor de sleutelwoorden.
Een andere aanpak... MVP (minimal viable product)
Laat ons daarom terugkeren naar de primaire bestaansreden van de Verkeersdatabank: over een inventaris beschikken van het type borden en hun locatie, om een evaluatie van de signalisatiebehoefte mogelijk te maken.
Of zoals Steven Blank in "Four Steps to the Epiphany" onder "Product/Market Fit" beschrijft: alle extraatjes die niet bijdragen aan de oorspronkelijke doelstelling kunnen wachten. Plaatsingsdatum, fabrikant, sokkels,... worden door de gemeenteambtenaren als tijdverkwistend, overbodig of complex ervaren.
Gebruik het publiek (deel 1)... crowdsourcing en mobiele app
Met een vrij simpele mobiele applicatie kunnen de bewoners ingeschakeld worden om een foto en GPS-coördinaten door te sturen. Niks nieuws onder de zon. VinoVino, Google Goggles, Google Maps en Foursquare zijn maar enkele voorbeelden van applicaties die herkenning en/of plaatsherkenning gebruiken/combineren.
Gebruik het publiek (deel 2)... gamification
Slovakije, niet meteen een land dat je associeert met "e"-initiatieven, merkte een terugval in de BTW-inkomsten en beroept zich nu voor de controle op de consument. De overheid organiseert nu een wekelijkse lotto met diverse prijzen.
Om deel te nemen registreert de consument zijn/haar kassabonnen online. Een groot succes met 60 miljoen registraties en 450.000 deelnemende consumenten op een paar maand tijd. Ook Portugal overweegt een dergelijk project.
Spelementen, prijzen en "rankings" zorgen ervoor dat het publiek instaat voor het verzamelen van de basisinformatie. Uitgeroepen worden tot de "Verkeersbordenspotter van het Jaar" met ontvangst door de Minister-president als beloning? Waarom niet.
Gebruik de cloud en SaaS
Diverse cloudplatformen maken het makkelijk om een schaalbare én veilige applicatie zonder zware investeringen op te tuigen. Zelfs voor herkenning, het technisch moeilijkere deel van de applicatie, kunnen SaaS-leveranciers zoals Qualcomm Vuforia oplossingen aanreiken voor een vast (laag) bedrag per herkende afbeelding.
Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef...
De digitale technologie opent nieuwe kanalen voor burgers om rechtstreeks betrokken te worden met sterkere lokale gemeenschappen en een toegankelijker en effectievere overheid.
Maar wie durft anders te denken?
Auteur Philippe Creytens is managing director bij cloudmakelaar Kumondo
Reageer
Preview