
6 Nederlandse startups die het leven versimpelen
Wie processen digitaliseert, kan vaak sneller, simpeler en goedkoper reageren op de markt. Zes voorbeelden van startups die daar bij helpen.
Wie processen digitaliseert, kan dikwijls sneller, eenvoudiger en goedkoper reageren op veranderingen in de markt. Dat is natuurlijk 'spekkie naar het bekkie' van bedrijven. CXO selecteerde zes Nederlandse startups die ze kunnen helpen.

6 Nederlandse startups die het leven versimpelen
Wie processen digitaliseert, kan dikwijls sneller, eenvoudiger en goedkoper reageren op veranderingen in de markt. Dat is natuurlijk 'spekkie naar het bekkie' van bedrijven. CXO selecteerde zes Nederlandse startups die ze kunnen helpen.
Annual Insight
Hoe kun je nu zo scherp mogelijk in de gaten houden wat er voor schommelingen in de kwartaal- of jaarcijfers van je concurrenten voorkomen? Of wanneer er bij de tegenpartij een wisseling van de wacht plaatsvindt bij een bestuursfunctie of de 'board of investors'? Annual Insight heeft het antwoord: het biedt sinds 2009 een dashboard aan waarin alle veranderingen bij de concurrenten realtime bij te houden zijn. Het bedrijf, opgericht door Jeroen Lustig en Bart Zirschky, groeit als kool en heeft grote ondernemingen als kledingbedrijf Carhartt en zuivelbedrijf Westland Kaas.
Bottlenose
"Wij wijzen onze klanten automatisch op conversaties die hun beurskoers kunnen beïnvloeden", vertelt Dominiek ter Heide, CTO van het Amerikaans-Nederlandse bedrijf Bottlenose. Hij is het brein achter een big data-tool die positieve en negatieve sentimenten op social media over allerlei type bedrijven kan herkennen. Om ze vervolgens te waarschuwen als zaken uit de hand lopen. "Zo kwam een van onze klanten in India negatief in het nieuws. Steeds meer mensen begonnen daarover te twitteren en de conversatie dreigde over te slaan naar Amerika. Toen wij ze daarover inlichtten, hebben ze hun marketingbeleid aangepast." Bottlenose is 'bewapend' met 3,5 miljoen dollar funding van Amerikaanse en Zweedse investeringsmaatschappijen.
Speakap
Speakap is de Nederlandse uitdager van Yammer: een groeiend deel van grootzakelijk Nederland zet de allround communicatie-oplossing in om werknemers te laten discussiëren, brainstormen en informatie uit te wisselen. "Daarnaast maken we alle andere denkbare kantooractiviteiten, zoals agendabeheer, gemakkelijker en overzichtelijker", legt het bedrijf uit.. "Daarvoor kun je bestaande kantoorsoftware aan ons platform koppelen." Speakap lijkt op een netwerk dat werknemers met Facebook zullen vergelijken: je kunt er opmerkingen, vragen, video's, foto's en reacties achterlaten. Van events en berichten van de board krijg je een notificatie. Speakap heeft inmiddels al 1,7 miljoen euro opgehaald bij Nederlandse durfinvesteerders.
Magnet.me
Magnet.me brengt ondernemingen in contact met afstudeerders. Studenten die zich oriënteren op de arbeidsmarkt maken er hun cv aan en geven daarbij hun voorkeuren voor werkgevers of stageplekken aan, bedrijven maken een profiel aan met vacatures en laten weten wat voor soort mensen ze zoeken. Zodra er een match is tussen een bedrijf en een potentiële werknemer, krijgt die automatisch een contactverzoek à la LinkedIn. Eenmaal gematched kunnen bedrijven de cv's inzien en hun vacatures, berichten en evenementen naar hun contacten sturen.
Apostle
Met de software van Apostle kunnen bedrijven de sociale mediaberichten van hun medewerkers redigeren en ook stimuleren dat ze platformen als LinkedIn gaan gebruiken. Tegelijkertijd kunnen ze social media van buiten monitoren. "Dat gebeurt nu handmatig, maar als je met Apostle een bericht tegenkomt over je bedrijf, kun je dat meteen doorzetten naar de juiste collega."
Tradecloud
Tradecloud biedt een online applicatie waarmee bedrijven slimmer met klanten en leveranciers kunnen communiceren. Ze kunnen hun ERP-systeem (de software waarmee we voorraden en orders plannen) erop aansluiten. Vervolgens stelt dat hen in staat om bijvoorbeeld klanten online bestellingen te laten plaatsen en leveranciers direct te laten meekijken in de productieplanning. Zo kan de hele keten veel beter afstemmen wanneer ze wat moeten leveren of geleverd krijgen.
Reageer
Preview